POLİTİKA GELİŞTİRME VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOMİSYONU

Uluslararası İlişkiler Komisyonu, 2009 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla Füsun Çuhadaroğlu başkanlığında kurulmuştur.

10.11.2013'te Politika Geliştirme ve Uluslararası İlişkiler Komisyonu adını almıştır.

ULUSLARARASI İLİŞKİLER VE POLİTİKA GELİŞTİRME KOMİSYONU :

Uluslararası İlişkiler Komisyonu meslek alanımızda etkinlik gösteren uluslararası kuruluşlarla bağlantılar oluşturmak, Dernek’in uluslararası kuruluşlarla bilgi ve uygulama alışverişini artırmak, bu kuruluşlarla ortak etkinlikler düzenlemek, ülkemizdeki meslakdaşlarımızı uluslararası etkinliklerden haberdar etmek ve bu etkinliklere katılmalarını sağlamak için burs vb. olanakları araştırmak, projeler için uluslararası kaynakların bulunmasında yardımcı olmak için kurulmuştur.

Tarihçe:

2009 yılında kurulmuştur. Kurulduktan sonra uluslararası kongrelere asistan ve uzman katılımı için aktif çalışılmış ve Donald Cohen Fellowship Programı, ESCAP ve IACAPAP kongrelerine katılımcı , UEMS ve EFPT’ye temsilci gönderilmesi sağlanmıştır. 2011 ESCAP ve 2012 IACAPAP kongrelerinde ülkemizden başvuran katılımcılara en fazla burs olanakları sağlanmıştır. Ayrıca Engelli Çocuklar Komisyonunun ‘Down Sendromlu Çocuklar’a ilişkin yapmayı planladığı proje için A.B.D Sağlık Enstitüsü NIH’in Fogarty International Center’ın Mental Health and Developmental Disorders Programından kaynak sağlanmıştır.
Dernek içinde ve uluslararası platformlarda politika üretilmeye olan gereksinimin farkedilmesi nedeniyle 2013 yılında isim değişikliği yapılarak ‘Uluslararası İlişkiler ve Politika Geliştirme Komisyonu’ismini almıştır. Komisyon Başkanı Füsun Çuhadaroğlu 2006 yılından beri American Academy’nin (AACAP) International Relations Committee’sinde çalışmaktadır, 2009-2011 yıllarında Avrupa Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Derneği (ESCAP)’ı geliştirmek için oluşturulan Görev Grubuna davet edilmiş ve 2011 yılında da ESCAP Yönetim Kurulu’na seçilmiştir ve ESCAP yapılanması içindeki Policy Section’ın sorumlusudur.
2011 yılında Ülkemizde düzenlenen Excellence in Child Mental Health toplantısında Ev Sahibi Kuruluş olarak yer almıştır. Ayrıca Komisyon Uluslararası Ergen Psikiyatrisi ve Psikolojisi Derneği (International Society for Adolescent PSychiatry and Psychology-ISAPP) ile işbirliği yapılarak 2013 yılında Ergen Komisyonu ile birlikte ISAPP Regional Conference’ın Ankara’da düzenlenmesini sağlamıştır. Uluslararası Çocuk ve ergen Psikiyatrisi Birliği ( IACAPAP) ile ilişkiler bağlamında çocuk psikiyatrisi eğitim ve hizmetlerinin yeterli olmadığı orta Asya ve Ortadoğu ülkelerinde çalıştaylar yapmak üzere bir proje geliştirilmiş ve kaynak sağlamak amacıyla TİKA’ya sunulmuştur.
ISAPP ile birlikte yapılan kongrenin seçilmiş sunum özetleri de Adolescent Psychiatry dergisi tarafından Özel Sayı olarak basılmıştır.

Planlananlar:

1. ‘Dernek Politika İlkeleri ve Öncelikler’ metni hazırlanması
2. Dernek’in 2006 yılında basılan ‘Ulusal Ruh Sağlığı Programı’ kitabı için hazırladığı ‘Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Politikaları’ bölümünün gözden geçirilerek yeniden hazırlanması
3. Uluslararası meslek örgütleri ve STK’larla ilişkilerin daha geliştirilmesi
4. Uluslararası platformlarda çocuk ve ergen politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak
Kaynaklar: 1. Çuhadaroğlu FÇ. ‘ Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Politikaları’, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Temel
Kitabı içinde, 2008.
2. Sağlık Bakanlığı ‘Ulusal Ruh Sağlığı Politikası’, 2006

Üyeler

Komisyon Başkanı: Füsun Çuhadaroğlu              Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.         [2009-        ]

Komisyon Üyeleri:  Koray Karabekiroğlu            Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Runa Uslu                               Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Tuna Çak                                Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yeşim Taneli                          Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Ebru Kültür                             Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Üye Belgeleri

Bağlantılar

www.isapp.org , www.iacapap.org , www.escap-net.org  , www.uemscap.eu  ,  www.waimh.org

İletişim